Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Santiago de Chile – založené španělským dobyvatelem

Ve střední části Chile se na úpatí hřebenů chilských And rozkládá Santiago de Chile. Je moderním hlavním městem, které přestože leží v Jižní Americe, má spíše evropský, než jihoamerický charakter. Je to dáno tím, že Santiago de Chile je nejstarším městem evropského původu v této zemi. Bylo založeno španělskými dobyvateli v polovině 16. století.

Santiago de Chile se rozkládá na ploše okolo 2 tisíc kilometrů čtverečních na řece Mapocho. Nynější velkoměsto je domovem pro cca 7 milionů obyvatel. Zakladatelem metropole byl španělský conquistador Pedro de Valvidia. Město bylo založeno 12. února roku 1541 a to i přes silný odpor původních chilských indiánských kmenů. Valvidia několik desítek let vedl s těmito lidmi krvavé boje. Indiáni při jednom z povstání Santiago dokonce vypálili a vybili Valvidiovu posádku. Dobyvatel však nechal poté město znovu vystavět a v roce 1544 se vydal na další tažení směrem na jih. 

Jako první byla na místě dnešního Santiaga de Chile vystavěna pevnost, která bránila obsazená a dobytá území. Později se pevnost stala sídlem guvernéra, střediskem kultury a vzdělávání. V 17. i 18. století město postihlo několik silných zemětřesení a navíc byli jeho obyvatelé stále ohrožováni nájezdy Araukanů. Roku 1778 se Santiago stalo metropolí a v roce 1810 hlavním centrem bojů za nezávislost Chile. V roce 1820 vstoupila do města armáda vedená Bernardem O'Higginsem a José de San Martínem a ještě téhož roku se Santiago de Chile stalo hlavním městem Chile. 

V současnosti metropole žije také průmyslem, daří se zde textilnímu, kožedělnému, papírenskému, sklářskému, chemickému, strojírenskému i potravinářskému průmyslu. Svým vzhledem je Santiago de Chile v mnohém srovnatelné s evropskými městy. Může se pochlubit rychle se rozrůstajícími luxusními čtvrtěmi, starou zástavbou s neoklasicistní architekturou, rušnými bulváry, které jsou plné moderních obchodů i krásnými a udržovanými parky. Ve městě nechybí sportoviště, muzea ani zajímavé památky. Zatímco severovýchodní část města pod úpatím hor je dosti bohatá, jihozápad je tvořen převážně chudinskými čtvrtěmi. Doprava v Santiagu de Chile je usnadňována dobře fungujícím systémem metra. Nejdůležitější dopravní tepnou protínající střed města z východu na západ je Avenida O´Higgins, která je známější pod názvem Alameda.

Historické centrum města se nachází v okolí náměstí Plaza de Armas, jež zdobí katedrála Catedral Metropolitana postavená v roce 1745. Náměstí je obklopeno řadou koloniálních a neoklasicistních budov, mezi nimiž vyniká například budova hlavní pošty nebo radnice, ale také budova Národního historického muzea (Museo Histórico Nacional) v paláci Real Audiencia. V tomto muzeu je přehledně zdokumentována historie původní španělské kolonie i Republiky Chile. V Santiagu de Chile se kromě tohoto muzea nachází ještě řada dalších takovýchto institucí. Většina z nich má v neděli vstup zdarma, proto je třeba toho využít. Kromě katedrály zdobí metropoli ještě další četné svatostánky, k těm, které byste neměli přehlédnout, patří kostely San Agustin, La Merced a San Domingo.

Zajímavé je například Museo Chileno de Arte Precolombino vystavující sbírky z dob předkolumbovských civilizací. Expozice jsou rozděleny do čtyř sálů podle zeměpisných oblastí Latinské Ameriky. K vidění jsou zde ukázky figurální keramiky, ale také textilie či různé věci denní potřeby. Dalším muzeem, které stojí za návštěvu, je Museo Colonial de San Francisco, které je umístěno v nejstarším městském kostele s názvem Iglesia de San Francisco. Toto muzeum vystavuje náboženské umělecké předměty, fresky z historie františkánského řádu, nejrůznější sochy a podobně. Nechybí ani výjevy ze života svatého Františka z Assisi.

Krásná budova v parku Parque Forestal, který se rozkládá na břehu řeky Mapocho, je Palacio de Bellas Artes & Museo de Arte Contemporáneo. Jde o dvě instituce - Muzeum výtvarných umění (Museo de Bellas Artes) nabízející stálou expozici francouzských, italských, dánských a chilských obrazů a Muzeum prozatímního umění (Museo de Arte Contemporáneo). V koloniálním domě Casa Colorada sídlí Museo de Santiago, které dokumentuje vznik a vývoj hlavního města za pomoci historických map, maleb, diorámat či oděvů z období kolonizace. Pokud patříte k milovníkům chilského básníka Pabla Nerudy (nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1971), projděte si čtvrť Bellavista, která ukrývá dům La Chascona, v němž básník se svou ženou žil. Dnes v domku najdete muzeum věnované jeho životu a dílu. 

Jedním z nejzajímavějších míst v Santiagu de Chile je opevněný kopec Cerro Santa Lucia, na jehož úpatí stojí Neptunova fontána a Galerie indiánského umění. Nachází se zde i pamětní deska Charlese Darwina či mozaika chilské básnířky Gabriely Mistral, která roku 1951 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Cerro Santa Lucia je vyhledávaným místem odpočinku, kde je možné se ukrýt před ruchem velkoměsta. Kopec se vypíná přímo v centru Santiaga nad hlavní třídou Av. O´Higgins. Dostanete se na něj po klikatém schodišti a odměnou vám bude krásný výhled na město.

Dalším atraktivním místem je 869 metrů vysoký kopec Cerro San Cristóbal, jež dominuje čtvrti Barrio Bellavista. Na vrcholu kopce se tyčí 36 metrů vysoká socha Panny Marie. V okolí se rozkládá rozlehlý park Metropolitano, který je rovněž oblíbeným odpočinkovým místem. Na vrchol je možné se dostat pěšky, vyjet autem, nebo se můžete nechat vyvézt lanovkou. Vedou sem hned dvě – jedna vyjíždí z okraje náměstí Plaza Caupolicán, má mezistanici u zoologické zahrady a dále pokračuje k místu zvanému Terraza Bellavista. Z tohoto místa se za jasného dne nabízí překrásné výhledy na Santiago. Druhá lanovka vede pro změnu kolem botanické zahrady až k muzeu umění Casa de la Cultura. 

Santiago de Chile je jedním z mála světových velkoměst, které se může pochlubit tak úžasnou polohou na úpatí vysokých hor. Jen několik kilometrů za hranicemi města se zvedají hřebeny druhého nejvyššího pohoří na světě – And. Po většinu dní, především tedy v zimě, je však metropole ponořena do silné vrstvy smogu a tak Andy přes onu šeď není možné ani zahlédnout. Většina cestovatelů se tak v Santiagu zastavuje jen proto, aby načerpali síly, doplnili potraviny a další zásoby a raději vyrážejí za poznáváním přírodních krás a jiných chilských lokalit. 

 - jap -

Článek byl zobrazen 7 983 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko