Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Torres del Paine National Park patří k nejkrásnějším na světě

Jedním z nejkrásnějších národních parků Jižní Ameriky je bezesporu chilský Torres del Paine, který byl v roce 1978 vyhlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Jeho neodmyslitelnou součástí a nepřehlédnutelnou dominantou jsou majestátní žulové věže tyčící se do výšky přes 3000 metrů, po nichž byl park také pojmenován.

Národní park Torres del Paine (španělsky Parque Nacional Torres del Paine) je jedním z největších turistických lákadel, které jihoamerický stát Chile nabízí. Kromě výrazných skalních štítů zvedajících se uprostřed stepi zde na návštěvníky čekají také nádherné ledovce, azurová jezera, hluboká údolí, dravé řeky, husté listnaté lesy i pampy. Krajina je zde opravdu rozmanitá a okouzlující. 

Torres del Paine National Park
Foto: Torres del Paine National Park

Park rozkládající se na ploše 2422 kilometrů čtverečních v chilské Patagonii byl založen v roce 1959, o 19 let později byl pak vyhlášen památkou spadající pod ochranu organizace UNESCO. Torres del Paine leží v nejjižnějším chilském kraji nazývaném „XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena“ a nejbližší civilizací je 130 km vzdálené město Puerto Natales, které je považováno za vstupní bránu do tohoto národního parku. Nejbližším velkým městem je pak Punta Arenas, které je odsud vzdáleno 366 kilometrů. Do hlavního města Santiaga de Chile je to odtud asi 2500 km vzdušnou čarou.

Torres del Paine National Park
Foto: Torres del Paine National Park

NP Torres del Paine je otevřený celoročně a každý rok do něj zavítá na 100 tisíc turistů. Nutno podotknout, že návštěvníci z České republiky zde nemají zrovna nejlepší pověst. Nechvalně nás proslavil jistý český turista, který v roce 2005 svou neopatrností při manipulaci s plynovým vařičem vytvořil rozsáhlý požár, který zničil skoro 6% (160 km2) zdejšího chráněného území. Tato nešťastná událost byla tehdy značně medializovaná. Na obnově rozsáhlých škod, které požár způsobil, se dnes podílí i Česká republika – financuje například vysazování nových stromů v oblasti a podobně. Je však jisté, že než dojde k úplné nápravě škod, které český turista způsobil, uběhne nejméně sto let. 

Torres del Paine National Park
Foto: Torres del Paine National Park

Národní park Torres del Paine je domovem velkého počtu zvířecích druhů. V nadmořských výškách od 100 do 3000 metrů žijí četné druhy savců i ptáků. Nejčastěji viděným zvířetem je lama guanako – stáda lam se zde pasou podél cesty a návštěvníci parku je tak mají doslova na dosah ruky. Lamy jsou poměrně krotké a na turisty už si zvykly. Dále se zde vyskytuje pštros nandu menší, puma americká, u jezer je možné vidět plameňáka chilského a v blízkosti skalních věží krouží kondoři andští.

Mnozí návštěvníci však přijíždějí do parku především kvůli přírodě neživé, aby se pokochali úchvatnými scenériemi horských velikánů, jezer a ledovců. Takovou krajinu není možné vidět nikde jinde na světě. Některým však pouhé kochání se tou krásou nestačí, kolmé skalní stěny jsou obrovskou výzvou pro nadšené horolezce. Torres del Paine se může pochlubit také pěknými lesy, které jsou z převážné části tvořené pabuky, v nižších částech parku se pak rozkládá typická patagonská step. Porost v nížinách je tvořen trávou, keři se zajímavými vínově červenými květy a borůvkami calafate. Místy je možné narazit na kvetoucí zelené orchideje a ostře žlutý střevíčník pantoflíček, rostlinku, kterou místní nazývají „zapatitos de la Virgen María“ – střevíčky Panny Marie.

Torres del Paine National Park
Foto: Torres del Paine National Park

Nejvyšším vrcholem masívu a celého národního parku je Cumbre Principal dosahující nadmořské výšky 3050 metrů, který je částí nejvyšší hory Cerro Paine Grande. Nejznámějším a nejfotografovanějším vrcholem jsou však tři impozantní věže Torres del Paine – konkrétně jde o věže Torre Sur (2850 m), Torre Central (2800 m) a nejnižší Torre Norte (2248 m). Unikátních skalních formací je možné v parku najít mnohem víc, velmi efektní jsou Cuernos del Paine (Rohy). Věže s názvem Cuerno Principal (2600 m) a Cuerno Norte (2400 m) vypadají jako bílé rohy s černými špičkami. Pro návštěvníky z Česka je určitě zajímavé pojmenování jedné z nejnižších hor – Cerro Ostrava (1566 m), která byla skutečně pojmenována podle severomoravské metropole Ostravy.

Torres del Paine National Park je tvořen také množstvím větších či menších ledovců. Tím největším ledovcem je Campo del Hielo Sur (Southern Patagonian Ice Field), z něhož spadá ledovcový splaz Glaciar Grey ústící do jezera Lago Grey. Jde o druhý největší ledovec na světě ležící mimo polární oblast. Kromě jezera Lago Grey se zde nachází ještě celá řada dalších vodních ploch s křišťálově čistou vodou. Turisté nejčastěji směřují ke smaragdovému jezeru Lago Pehoé.


Foto: Torres del Paine National Park

Za vstup do národního parku Torres del Paine se platí vstupné. Návštěvník po zaplacení obdrží podrobnou mapu a může se po parku pohybovat, jak se mu zlíbí – nejčastěji pěšky, případně na koni. Automobilům není vjezd povolen. Park je protkán množstvím turistických tras a okruhů. Ti, kdo se chtějí věnovat pěší turistice, by měli být v dobré fyzické kondici. Mezi nejoblíbenější trasy patří devítidenní okružní trasa anebo o něco méně náročná čtyřdenní trasa zvaná „W“, která zavede návštěvníky k těm nejkrásnějším místům v parku. Trasa je dlouhá 76 km, což znamená, že za den je nutné ujít nějakých 19 km. Může se to zdát málo, ale je třeba přičíst si k tomu značné výškové převýšení a plně naložený batoh. 

O ubytování návštěvníků se starají dva druhy kempů – jde o Zelené kempy, které jsou spravovány správou národního parku (CONAF) a jsou přístupné zdarma (v ceně vstupného do parku). Ubytování je možné zdarma ve vlastním stanu. Pak se zde nachází ještě Černé kempy, které leží na soukromé půdě a za ubytování v nich se platí. Jejich součástí jsou turistické chaty, jejichž pronajmutí je však poměrně drahé. Jinde než v chatách nebo v kempech se v národním parku spát nesmí. V parku je možné najít také několik stanovišť strážců parku.

Torres del Paine National Park
Foto: Torres del Paine National Park

Počasí v NP Torres del Paine je značně proměnlivé, během jednoho dne je možné zažít všechny 4 roční období. Počasí se dokáže citelně změnit během několika málo minut. Ničím neobvyklým není vytrvalý déšť, prudký vítr i husté sněžení. Je tak zapotřebí být připraven úplně na vše a nepodcenit oblečení ani zásoby jídla a pití.

- jap -

Další články z Chile:
Santiago de Chile – založené španělským dobyvatelem
Chile

 

Článek byl zobrazen 7 247 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko